Så här dämpar du ljud i bostaden enkelt

Bostaden är en plats för återhämtning och vila. Därför kan det vara irriterande när det låter utifrån eller från grannar. I vissa bostäder lämnar även akustiken mycket till övers att önska. Det går att med ganska enkla, och inte allt för dyra knep att sänka ljudnivån i hemmet.

Dämpa ljud med mattor och textiler

Ett klassiskt knep för att få ned ljudnivån i hemmet är att använda sig av textilier. Du kan välja en stor fin matta i lite tjockare material i alla rum du vill få lite tystare. Fördelen är inte bara att mattan dämpar ljud utifrån, dina grannar kommer att uppskatta att de hör mindre från dig.

Placera mattor under stolar och bord, under soffbord och i sovrummet. Du kommer snabbt märka skillnad. Välj gardiner som är av tjockare tyg, sammet är perfekt om du vill dämpa ljud. Att sätta upp textilier på väggar är inte bara ljuddämpande utan även snyggt.

Välj lite bastantera möbler – snåla inte med kuddar och plädar

Större möbler i tyg dämpar och suger upp ljud bättre. Välj därför hellre lite bastantare möbler i rum där det gärna ekar lite. Du kan hitta olika inredningsdetaljer hos rsinterior.se som dämpar ljud ytterligare. Stora kuddar och plädar ger en mysigare stämning i hemmet och fungerar även ljuddämpande.

Sovrummet är ofta där man vill ha som allra tystas. Är sovrummet lite större går det att placera skärmväggar som inte bara dämpar ljud. Det är perfekt att gömma saker bakom som du inte vill ska synas.

Ljudisoleringsfilt under mattor

Behöver du få ned ljudnivån ännu mer kan du köpa speciella ljudisoleringsfiltar. Buller är inte bara irriterande utan påverkar även hälsan. Med hjälp av ljudisoleringsfilt under mattor går det att dämpa en hel del av störande ljud. Det går även att placera bakom textiler på väggar för bättre effekt.

Du behöver inte heller tåla hur mycket buller som helst. Bland annat Folkhälsomyndigheten har riktlinjer för vad som är acceptabelt. Bor du i hyreslägenhet kan du även vända dig till hyresvärden eller Hyresgästföreningen och om du bor bostadsrätt går det att ta upp med styrelsen.