Bästa sätten att förvara utemöbler under vintern

förvara utemöbler

När höstens sista löv faller och vinterkylan närmar sig är det dags att tänka på hur du ska förvara dina utemöbler så att de håller sig fina till nästa säsong. Att ta hand om dina möbler under vintermånaderna är avgörande för att förlänga deras livslängd och behålla deras utseende. Här är några tips på hur du bäst skyddar dina utemöbler under de kalla månaderna.

Plasta in möblerna

En effektiv metod för att skydda dina utemöbler från väder och vind är att använda plastöverdrag. Plasten fungerar som en barriär mot regn, snö och is, vilket kan förhindra rost och mögelbildning på både metall- och träkonstruktioner. Se till att överdragen är väl fästa och täcker hela möbeln, inklusive ben och eventuella utstickande delar. Det är också viktigt att överdraget har god ventilation för att undvika kondens, vilket kan leda till ytterligare fuktskador.

En ännu bättre lösning än att använda pressning är krympplast eller krympfilm. Det ger ett mer väderbeständigt skydd mot oväder och fukt. Det finns att köpa färdiga storlekar för krympfilm men bäst är att köpa från företag som har på både rulle och löpmeter.

Placera möblerna i förråd

Om du har tillgång till ett garage, källarförråd eller ett annat utrymme där temperaturen är jämn och torr, är detta ett idealiskt alternativ för förvaring av dina utemöbler. Genom att förvara möblerna inomhus skyddar du dem från de tuffaste vintervädren, vilket minimerar risken för skador på materialen. Stapla stolar och bord på ett säkert sätt och överväg att lägga mjuka filtar emellan för att förhindra repor och andra skador under förvaringen.

Se till att möblerna hålls torra

Oavsett om dina möbler står utomhus under ett överdrag eller förvaras inomhus, är det kritiskt att de hålls torra. Fuktkontroll är nyckeln till att förhindra mögel och rost, speciellt på trä- och metallmöbler.

Använd fuktabsoberande påsar för att absorbera överskottsfukt i förvaringsutrymmet, och kontrollera regelbundet att inget vatten har trängt in. För extra skydd, placera möblerna på pallar för att höja dem från kalla eller fuktiga golv.

Var ute i god tid

Ett av de bästa råden för att förvara dina utemöbler är att vara ute i god tid. Vänta inte tills den första snön faller eller till dess att kraftiga regn börjar. Börja förbereda dina möbler för vintern redan i början av hösten. Detta ger dig gott om tid att rengöra och torka möblerna ordentligt, vilket är en viktig del av förberedelserna. Att vara proaktiv minskar risken för skador och gör att du kan hantera eventuella reparationer innan möblerna ställs undan.

Att ta hand om dina utemöbler under vintern behöver inte vara en stor uppgift. Genom att följa dessa enkla steg kan du säkerställa att dina möbler är skyddade och redo för ännu en säsong av njutning i din trädgård eller på din balkong. Med rätt förberedelser kan dina utemöbler se bra ut år efter år.