Utnyttja jordens resurser

Hela jordklotet är som en enda stor energiklump. Du kan utvinna värme och energi från så mycket som är naturligt. Vatten och sol, naturligtvis, men även djupt ner i berget. Det fina med många av de här energikällorna är att de är förnybara. De tar inte slut, som olja eller gas. Solen fortsätter att skina varje dag, det är upp till dig att dra nytta av den.

Allt fler personer och nationer blir miljömedvetna. Därför ha också intresset för solceller och energi från solen blivit allt större. I vissa länder får du hjälp från staten om du installerar solpaneler, det gäller för både företag och privatpersoner. Men även om det inte finns så är det en investering som lönar sig i längden. Både ekonomiskt men framför allt för naturen.

Bör jag välja solceller?

Det är en utgift när du installerar solpaneler, det går inte att komma ifrån. Hur mycket du betalar kan variera. Dels beroende på kvalitet och kostnad för arbetet. Samt om du lyckas få en subvention eller inte. Samtidigt ska du tänka på att värdet på huset ökar. Du slår ett slag för miljön och tjänar även in utgiften relativt snabbt. Se på kostnaden för solceller.

Så det finns flera fördelar med att ha solceller. Det är också intressant att se hur även norra Sverige har tillräckligt med soltimmar för att det ska löna sig med en installation. Du behöver inte så väldigt mycket, i alla fall inte för ett helt vanligt hus. Solcellsteknik fortsätter att gå framåt.

Kombinera solenergi med andra källor

Vad många gör är att de installerar sina solpaneler, men använder inte all energi som de alstrar. I stället säljer de den till ett elbolag. När det sedan är färre soltimmar, som på vintern, så köper de el av samma bolag. Ett samarbete som fungerar riktigt bra. Du kan sätta in en brytare så att allting sker automatiskt.

Något annat som är vanligt är att kombinera solenergi med olika tilltag för att spara energi. Som att duscha i stället för att bada. Släcka ljuset när du inte befinner dig i ett rum. Bara köra tvätt-och diskmaskinen när den är helt full. Sänka inomhustemperaturen med en grad eller två.

Det är alla de här små och stora sakerna som gör att naturen mår bättre. Dels gör du av med mindre energi, samtidigt som du får den från en naturlig källa. Alla vinner på situationen.