Att tänka på när man flyttar

Det finns många saker att tänka på när man flyttar. Har du till exempel tillräckligt med pengar? Har du tänkt på vad det kommer att kosta i form av tid, ansträngning och energi? Hur mycket lagringsutrymme har du till förfogande? Besvara dessa frågor innan du börjar flytta så att du kan fatta bästa möjliga beslut.

Kostnad för flytten

När du planerar en flytt är det viktigt att du tänker på din budget. Det kan finnas dolda kostnader i samband med en flytt. Ju fler som hjälper dig, desto lägre blir troligen kostnaden. Försäkringar för att täcka värdet på dina ägodelar är också en kostnad att tänka på när du planerar en flytt.

När du flyttar finns det flera kategorier av utgifter att tänka på. Den första är kostnader för utrustning. Du kan behöva saker som lådor eller containrar, säkerhetsutrustning som remmar eller möbelflyttare, transportförsäkring för ömtåliga föremål och transportkostnader i samband med flytten – oavsett om det är med bil, båt eller flyg. Därefter kommer kostnaderna före flytten, som bland annat innebär att din post ska hämtas när du är borta från hemmet (vilket kan kräva en postbox för denna tjänst),samt kostnaden för att packa och packa upp dina ägodelar.

Har du tillräckligt med utrymme?

Var ärlig om vad du har till förfogande när du flyttar in i ett nytt hem. Har du tillräckligt med utrymme för dina tillhörigheter? Om inte, vad behöver du göra dig av med eller förvara någon annanstans tillfälligt? Hur kommer din nya livsstil att fungera med alla dina tillhörigheter samlade på ett och samma ställe? Tänk på alla dessa saker innan du flyttar så att du vet exakt vad du kan förvänta dig. Här hittar du förråd att tillfälligt förvara dina saker.

Tänk på hur lång tid flytten kommer ta

När du har organiserat vad du behöver flytta, fundera på hur mycket tid det kommer att ta och avsätt tillräckligt med tid för flytten. Om det är många som hjälper till med flytten bör detta minska den tid som läggs på flyttverksamheten. Men om vissa hjälpare inte är särskilt skickliga eller effektiva kan det ta längre tid än väntat! Glöm inte att aktiviteter före flytten, t.ex. att sälja saker som du inte längre vill ha (inklusive att lägga ut en annons i en lokaltidning), städa ditt gamla hus och ordna med hushållsräkningar innan du åker, också kan ta lång tid – så se till att räkna med dessa aktiviteter också.

Att flytta är ett stort arbete som kräver mycket ansträngning, så det viktigaste är energinivåerna. Försök att vila mycket veckan före flytten och se till att du har hälsosam mat på flyttdagen. Du kanske också vill se till att familjemedlemmarna är på gott humör – det kan vara svårt att hålla alla på gott humör medan man packar ihop det gamla huset!

Din nya bostad

När du har tänkt på dessa saker är det dags att planera var du vill bo härnäst! Om det är i en annan stad eller ett annat land, undersök transportsystemen och vad området har att erbjuda när det gäller sysselsättningsmöjligheter eller utbildning för dina barn (om tillämpligt). Om du flyttar längre ner på gatan eller tvärs över staden, bestäm dig för vilka typer av aktiviteter som är viktiga på din nya plats – kollektivtrafik? Närliggande sjukhus? Parker och andra fritidsanläggningar? Lokala skolor för dina barn? Eller kanske finns det professionella idrottslag i närheten som du Vill du se det live? Det bästa sättet att ta reda på det är att fråga personer som redan bor i området.