Machete – Vad är en machete?

En machete är en stor och tung kniv som ofta används i djungeln. Den kan vara upp till en meter lång och har en mycket vass egg. Ibland har den en sågliknande skåra på den andra kanten, eller ibland finns det tandning på båda sidor av bladet.

Namnet ”machete” kommer från det spanska ordet för ”hammare”. Det beror på att när man håller den i knytnäven och svingar den nedåt genom något som bananblad eller sockerrör, ger den ett hackande ljud som påminner om att slå på något hårt med en hammare.

Människor har använt machetes sedan åtminstone 5000 f.Kr. Ursprungligen tillverkades de för hand av sten eller ben genom att hugga bort ena sidan tills den var tillräckligt vass att använda. Sedan lärde man sig att bearbeta metaller och slipade metallen på ena sidan så att den fick en egg som ett knivblad.

Vad är en machete bra för?

En machete är ett mycket mångsidigt verktyg. Den är bra för att hugga högt gräs eller små träd, men den kan också användas som vapen, för att klippa rep och sladdar och till och med för att hugga grönsaker.

Machetes används fortfarande i vissa länder av jordbrukare för att hugga av små träd eller högt gräs. Den kallas ibland för ett ”skytteverktyg”. Den amerikanska armén gav ut dem under andra världskriget för att slåss i mycket tät djungel, när det var lättare att skära genom busken än att försöka krypa över den. Soldaterna grävde skyttegravar med sina machetes när det inte fanns tid för ordentliga verktyg.

Var kan man köpa en machete?

Machetes finns att köpa i de flesta jakt- och friluftsbutiker samt i butiker som specialiserar sig på vapen som svärd. Du kan också köpa en machete på nätet, exempelvis här – https://www.lamnia.com/sv/c/1/knivar

Är machetes olagliga?

Nej, i Sverige finns det i lagen en lång lista över föremål som är förbjudna. Machetes finns inte med bland dem.

Kan man äga en machete?

Ja, du kan också äga en machete i alla länder som tillåter att vapen förvaras hemma för självförsvar. I länder där vapen måste bäras offentligt får de endast användas i samband med arbete eller handel och då inga jaktvapen som machetes.

Hur lång är en machete?

En typisk machete är ungefär 60 cm lång och 6 mm tjock. Det innebär att den ligger bekvämt i handen som ett litet svärd eller en stor kniv.

Är en machete ett svärd?

Nej, i lagen definieras ett svärd som ett blad med dubbel skär kant och utan sågtänder. Machetes ser likadana ut, men de har ena sidan tandad, vilket gör det mycket svårt att skära sig även om man håller macheteen i handen och vrider och vänder på den.

Machetes klassificeras inte som svärd eftersom:

  • Du behöver ingen formell utbildning för att använda dem.
  • De är inte tillräckligt vassa för att skada någon allvarligt eller döda någon snabbt.
  • De kan användas för arbete såväl som för strid (och jakt)