Hur du gör dig hörd

Det finns flera olika sätt att presentera en tanke. En del bildar organisationer och kämpar för sina uppfattningar. Framför allt brukar det handla om politiska eller miljörelaterade frågor. Andra skriver böcker eller sångtexter, gärna i poetisk eller symboliska ordalag. Men sedan kan du också klottra. Det är naturligtvis förbjudet på de flesta ställen, men används ändå som ett sätt att uttrycka sig på.

Dels kan det handla om uppror mot myndigheterna. Ett sätt att visa dem att du inte håller med eller vill göra som alla andra. På sina håll är klotter en viktig del av budskapet, de skriver eller målar sådant som de verkligen vill att andra ska lägga märke till. Ibland är klotter lagligt, artisterna har blivit inbjudna för att försköna omgivningarna. Och det kan verkligen göra stor skillnad när du har konst på fasaderna.

När klotter är förbjudet

Tyvärr är det väldigt vanligt med klotter där det inte hör hemma. Om det som skrivs sedan är rasistiskt eller provocerande blir det ännu tråkigare. Det kan förstöra utseendet på ett hus. För här handlar det inte om att göra byggnaden snyggare, utan tvärtom. Men det går att få bort, så att fasaden blir som ny. Nomor utför klottersaneringar.

Om polisen kommer på vem som klottrat eller på annat sätt skadat huset kan de väcka åtal. För folks egendomar är inte öppna för vem som helst att göra vad de vill med. Ibland används skadegörelse eller klotter som ett sätt att slåss på. Personerna har ett problem med varandra och det här är bara ett led i deras tvist. Läs i Expressen om konsekvenserna när du förstör en fasad. 

För det mesta handlar det dock bara om att ha kul, göra något som är förbjudet och lyckas komma undan med det. En del har sina egna, personliga taggar som de skriver lite överallt. Det ger dem respekt från andra på gatan som ser att de inte är rädda för lagen.

Utnyttja fasaden till att bli något

För att uppmuntra en känsla för samhället inbjuds ibland taggare att göra något rejält av en husvägg. Inte bara en massa taggar utan mening, utan snygg graffiti. Det lyser upp och kan även minska risken för vandalism. Här har du en chans att säga vad du tänker, att visa upp vem du är.

Sedan kan ju fasader användas till att spela boll. Folk kanske inte vallfärdar till de ställen där proffsen har börjat sin bana, men helt klart kommer de ihåg var det hela började. Enligt Aftonbladet kan stora saker hända om du har en lämplig husfasad.

Du kan göra dig hörd på olika sätt. Antingen genom hur du uttrycker dig. Men för det mesta lyssnar folk när de ser upp till någon. Vare sig det är en musikidol eller fotbollsspelare så har du en chans att säga vad du har på hjärtat. Till och med helt vanliga personer som blivit så kallade influencer på de sociala medierna har ett stort inflytande på andra.