Bli expert på parfymer med doftskola

Parfymer kommer förmodligen alltid inneha en stor plats inom skönhetsindustrin. Vi förknippar ofta dofter med märken som Chanel och Gant. Det finns många varumärken som vill kunna erbjuda de mest exklusiva produkterna. Men hur kan man identifiera dyra och exklusiva lukter?

En och samma parfym har ofta olika lukter. Detta märker du däremot inte av när du luktar på den i butiken. Anledningen till detta är att man har olika noter som tar vid efter att du har sprutat på dig parfymen.

Toppnoten är den första lukten som man känner. Den tenderar att klinga av efter några minuter. Därefter kommer lukten att gå över till en slags mellanfas som varar i någon timme. Slutligen kommer den så kallade basnoten som i många fall sitter i under flera timmar.

Just basnoten brukar ofta vara en indikator på hur bra parfymen är. Om den däremot är av dålig kvalitet brukar lukten klinga av relativt snabbt. Generellt sett kan man säga att det ska finnas tre olika distinkta faser. Ibland finns det ännu flera faser. Huvudsaken är dock att lukten ska förändras och att man ska kunna njuta av alla olika delar.

Vill du läsa mer om olika parfymer?  Se utbudet av damparfym här, många fina dofter. En del experter menar att man själv måste prova olika produkter för att lära sig skillnaderna. Ett problem är dock att många parfymer har höga prislappar. Man kan därför inte köpa ett helt sortiment och prova sig fram.

Om man håller uppe intresset under några år kan man dock lära sig en hel del om de olika dofterna. Man kan också läsa på olika hemsidor som behandlar ämnet.

Populära lukter

Lukterna brukar passera olika faser vad gäller popularitet. Det tillkommer hela tiden nya lukter baserat på olika trender. Låt oss sammanfatta några populära produktval.

  • Citrus är och kommer förmodligen alltid att vara populärt. Den påminner om sommaren och festliga tillfällen. Många hävdar att den passar lika bra på jobbet som på fest. Citrus förknippas också med ett miljövänligt alternativ, vilket definitivt ligger i tiden.
  • Växter och dess olika dofter brukar också vara populära inslag. Inom denna kategori finns det mycket att utforska. Många varumärken försöker kombinera olika blommor. Detta är ofta en svårare uppgift än vad man på förhand kan tro. Det finns nämligen mycket att välja på och vissa passar bättre ihop än andra.
  • Naturen har även andra inslag som kan passa väl in i parfymer. Träd brukar vara ett populärt val, ofta i kombination med andra lukter. Även träd kan vara svårt att kombinera med exempelvis blommor. När man träffar rätt brukar dock resultatet bli riktigt bra. 

Globalismen har skapat ett behov av nya lukter. Idag vill man kunna kombinera lukter från flera olika länder. Som vi tidigare nämnt kan detta vara en svår uppgift. Allt handlar om att testa och testa igen tills man upptäcker en kombination som fungerar.

En annan anledning till alla dessa dofter är influenser från kändisar.

Faktum är att kändisar ofta kan driva på utvecklingen. Damparfymer som du redan känner till eller t.ex. från Ariana Grande . De är för många personer så kallade modeikoner. Det är därför logiskt att många stora varumärken använder dem för att marknadsföra deras produkter.

Du bör dock inte låta dig influeras allt för mycket av andra personer. Det är en bättre idé att utforska dina egna preferenser. Detta gör du som sagt genom att testa så mycket som möjligt.

Du bör dock låta dig inspireras av bloggar och dylikt som rekommenderar olika parfymer i utforskningssyfte. 

Tips för att lära dig mer

Expressen har listan över sköna damparfymer. Visste du att många dagstidningar har dedikerade sidor för parfymer? De lägger ofta mycket tid på att testa olika produkter. Deras skribenter är väldigt kunniga inom detta område.

En del tidningar och andra medier brukar ha skönhetstävlingar. Det kanske inte handlar om skönhetstävlingar i dess klassiska bemärkelse, d.v.s. personer som tävlar i utseende. Det handlar i stället om vem som kan göra den bästa sminkningen eller vem som kan ta fram den bästa parfymen.

Du kan följa dessa tävlingar för att se vilka trender som finns i parfymvärlden. Se vilken damparfym som vinner tävlingen. Detta ger dig mer kött på benen när du ska göra ditt nästa inköp.

Det finns också en rad olika skolor som utbildar både yrkespersoner och privatpersoner inom olika dofter. Lär dig mer om parfym dam i doftskolan. Det finns också kurser som inriktar sig på herrparfym. Samtidigt råder det inget tvivel om att marknaden är större för kvinnor.

En anledning till detta är att kvinnor tenderar att köpa fler parfymer. Män brukar nöja sig med en eller två dofter åt taget. De använder sedan dessa produkter under ett år eller två. Deras totala konsumtion blir således mindre.

Vi kan i vilket fall konstatera att det finns många företag som vill profitera på båda könen. En del försöker ta fram hållbara produkter medan andra försöker ta genvägar. Det kan därför vara en bra idé att även kolla på parfymens ursprung och dess tillverkningsmetoder.

Miljömedvetenhet är viktigt i alla våra val i livet. Det är inte en bra idé att sponsra ett företag bara för att man gillar deras produkt. Man måste också ta ansvar och ta reda på mer om deras bakgrund. Många företag rycker upp sig om de får mycket kritik. Individen kan därför påverka även större varumärken med mycket pengar. 

Sammanfattning

Du blir inte expert på parfymer över en natt. Det har vi kunnat konstatera i denna artikel. Konkurrensen på marknaden har skapat ett stort tryck på varumärkena. De måste hela tiden ta fram nya lukter samtidigt som de använder hållbara tillverkningsmetoder.

Den sista punkten har främst tillkommit under 2000-talet. Under 1900-talet var människor inte lika angelägna om miljön och dylikt. Vi kan i vilket fall konstatera att de nya dofterna ofta har ett bra ursprung. Många företag försöker hämta all deras inspiration från naturen.

Som lekman kan det vara svårt att navigera sig genom den stora djungeln av produkter. Många människor tror att de stora varumärkena alltid utgör ett säkert kort. Visst kan du räkna med en lukt som stannar länge på kroppen om du köper en dyr produkt. Det är dock inte sagt att en billigare produkt inte kan ge samma tillfredsställelse. 

Om du verkligen vill lära dig mer om parfymer kan det vara en bra idé att gå en kurs. Vi har gett flera exempel i denna artikel. Det finns också mängder med gratismaterial på nätet. Ett exempel på detta är alla Youtubekanaler och deras kreativa skapare.

Slutligen är det en bra idé att ta råd av människor som inte bara vill sälja på dig deras dyra produkter.