Ditt husdjur behöver en försäkring

Försäkringar utgör en viktig trygghetsfaktor. Om vi drabbas av en olycka så finns det redan mycket att tänka på. Det sista man vill behöva tänka på är om man ska ha råd att betala för en behandling eller för en reparation. Trots detta finns det människor som ställer sig skeptiska till försäkringsbolagen. De saknar helt enkelt förtroende för denna bransch.

I slutet av dagen vill man försäkra sig om att man får en ersättning när man befinner sig i nöd. Det är hela poängen med att teckna en försäkring. Det finns dock inte något som säger att du inte ska få en ersättning. En del kvällstidningar brukar skriva om personer som inte har fått hjälp när deras hus har brunnit ner eller dylikt. Ofta glömmer journalisterna att göra en ordentlig bakgrundskontroll för att finna anledningen till beslutet.

I grund och botten kan du lita på försäkringsbolagen så länge du uppger korrekta uppgifter. Många bolag har mångårig erfarenhet av exempelvis bostäder och husdjur. Just husdjur är ett intressant område. Som kund får du ofta betala olika avgifter beroende på vilket djur samt ras du äger. Många människor blir skeptiska när de behöver uppge alla detaljer. Dessa detaljer måste dock fyllas i korrekt för att du ska få en realistisk avgift.

Både katter och hundar tenderar att behöva vård någon gång under deras liv. Veterinärerna är duktiga på att ta betalt. Utan försäkring måste du lägga upp en rejäl summa pengar för att de ska genomföra jobbet. Detta påminner nästan om hur vissa länder även har privatiserat vården för privatpersoner.

Du kan hitta rätt försäkring genom att jämföra. Faktum är att du nästan måste jämföra för att kunna komma ner i pris samt hitta ett bolag som matchar dina önskemål. Det finns exempelvis bolag som har specialiserat sig på husdjursägare. 

När husdjur blir sjuka

Ett husdjur kommer sannolikt behöva vård någon gång under sin livstid. Vi har redan kunnat konstatera att deras vård inte är gratis. Men vilka hälsobesvär kan man förvänta sig?

  • När du köper en hund eller katt bör du göra research gällande deras specifika ras. Man har nämligen kunnat sett att vissa raser är mer benägna att bli svårt sjuka än andra. Fransk bulldogg är ett bra exempel på detta. Det är en populär hundras vars andning tenderar att kunna bli påverkad under deras livstid. I detta fall bör du vidta de åtgärder som man rekommenderar för rasen.
  • Många raskatter har också speciella behov för att deras genetiska sårbarhet kan skapa problem för deras hälsa. Ett exempel på detta är nakenkatter. De behöver i regel mer omvårdnad än andra raser för att de ska må bra.
  • Ibland behöver det inte vara tal om ett svårt fall av sjukdom. Både hundar och katter kan exempelvis drabbas av infektioner. Om man inte lyckas tvätta rent såret kan man behöva göra det hos en veterinär. 
  • Ett annat bra exempel är när hundar blir förgiftade. Deras kroppar tål inte en del livsmedel som vi människor äter. Även i detta fall kan man behöva åka till en veterinär för att vidta korrekta åtgärder.

Så vart hittar man en veterinär? Sverige är ett land med många husdjursägare. Veterinärer tenderar därför att finnas tillgängliga även på landsbygden. Ibland kan man behöva resa någon mil för att få vård.

Det är viktigt att du kollar upp detta innan du köper ett husdjur. Du bör också tänka på att många ägare åker till veterinären i anslutning till deras löneutbetalning. Under dessa dagar kan det därför vara svårt att få en tid. 

En nödvändighet eller ett måste?

Du behöver en försäkring även för katten. Det har vi kunnat konstatera i denna artikel. Frågan är dock hur mycket du bör betala för en försäkring. Om man ska rikta lite kritik mot företagen så gäller det just prissättningen. 

Det finns i regel flera olika nivåer. Som konsument kan man ibland bli förvirrad över alla dessa nivåer. Krasst sett kan man säga att företagen vill att man väljer en högre nivå. Detta genererar högre intäkter. Men är det bara företaget som vinner på detta?

Du får också givetvis som kund fler förmåner om du betalar mer pengar. Ibland behöver man dock inte alla förmåner. Många husdjur behöver inte besöka veterinären mer än en gång under deras livstid. Det kan då vara dumt att stå och betala premiumavgifter för extraskydd.

Hur ska man då veta om veterinärsbesök kommer bli aktuellt? Detta är den stora frågan. Det är svårt eller till och med omöjligt att planera för saker och ting som ligger i framtiden. Vi människor är dock bra på att skydda oss från dessa förändringar. Vi tecknar exempelvis arbetslöshetsförsäkringar för att vi inte ska stå utan inkomst om vi blir arbetslösa.

När det gäller vårt husdjur blir frågan svårare. Vi måste återigen lyfta vikten av att göra efterforskningar. Det finns flera pålitliga källor som kan lära dig mer om ditt husdjur. Många djur har så kallade rasklubbar där man samlar all nödvändig information.

Det kan också vara en bra idé att gå med i en sådan klubb. Många gånger har de konton på sociala medier där du kan följa de andra ägarna. Man går ofta genom samma problem som husdjursägare, och ibland är problemen helt relaterade till rasen. Man skulle kunna jämföra en liten sällskapshund med en stor jakthund. 

Dessa två raser har med stor sannolikhet olika behov.

Sammanfattning

Försäkring är en bra idé om du har husdjur. Vi vill aldrig tänka på det värsta scenariot när vi köper ett husdjur eller ett hus. Man måste dock ha en viss framförhållning när det kommer till saker som kan kosta mycket pengar.

Försäkringar ger oss ett viktigt skydd. Utan detta skydd kan vi bli tvungna till att betala flera hundra tusen kronor på en och samma gång. Man kan därför se försäkringen som ett slags risksparande. Det är inte säkert att man får tillbaka pengarna. Men hamnar man i en krisig situation finns det en buffert att använda. Den säkerheten är guld värd och man önskar nästan att man skulle kunna försäkra alla delar av livet.