Olika tilltag för att skydda sig mot corona

Det var inte så länge sedan som de flesta aldrig hört talas om ett virus som kallas för corona. Ganska snart fick det ett annat namn. Covid-19, som beskriver just den här sorten. För corona har funnits ganska länge, fast inte i den farliga varianten. Nu är den dock väldigt påtaglig och ingen har undvikit dess påverkan. Vad kan du då göra för att skydda dig mot corona? Vilka metoder är det som egentligen fungerar?

Ett av de bästa sätten att skydda sig mot Covid-19 är isolering. Att hålla sig borta från andra personer och inte ha kontakt med någon eller något. Men det är i princip omöjligt. Du måste handla, äta och göra annat som innebär kontakt med omvärlden. Samhället kan inte bara stanna upp för att hindra viruset. I alla fall inte under längre perioder. Många länder har praktiserat lock-down som det kallas, med goda resultat. Men det behövs mer tilltag i det dagliga livet för att skydda sig mot viruset. 

En ren och säker miljö

Det är omöjligt att leva i en helt steril miljö. Även om du städar så mycket du bara kan så finns det alltid små partiklar som är mindre intressanta. För en normal person så gör inte det någonting. Du behöver en blandning av det mesta för att hålla dig frisk. Lite förkylning eller snuva brukar inte vara något problem om du är frisk för övrigt. Med Covid-19 är det dock annorlunda. Här behövs det en mer djupgående rengöring för att få bukt med problemet. 

Flera företag har haft utbrott av corona på arbetsplatsen. I en del skolor har det också rapporterats om fall bland både barn och personal. För att det inte ska gå vidare och bli ett större problem där många smittas bör experterna kallas in. En rejäl djuprengöring som steriliserar alla ytor och får bort viruset är bland det bästa du kan göra. Egentligen något som kanske borde göras med jämna mellanrum för att inte ens komma igång med problemet. Viktigt med en korrekt miljösanering

De som har specialiserat sig på denna typ av sanering kan även upptäcka om någon på företaget är sjuk. Genom att ta prover av det vatten som folk använder för att tvätta händerna kan de upptäcka viruset. Eller så tar de prov på arbetsytorna för att se om corona är närvarande. Allt detta kan göras i tillägg till en ordentlig sanering där inga ytor hoppas över. 

Vad du kan göra för att skydda din familj

Myndigheterna har uppmanat befolkningen runt om i världen att inte gripas av panik. Det är lättare sagt än gjort när du hör hemska rapporter varje gång du slår på TV:n. Faktum är dock att du själv kan göra bra mycket för att skydda dig. Tyvärr kan det innebära att semesterresan blir inställd. Eller att du får ändra dina planer eftersom det inte längre är säkert med flyg och hotell. Det kan också begränsa ditt umgänge med vänskapskretsen. Även om det är tråkigt att inte få göra som du vill så kan en liknande form av isolering vara ett bra skydd. 

Sedan är det viktigt att tvätta händerna. Alla går omkring med små flaskor med handsprit för att alltid kunna desinficera sig. Många butiker ställer en flaska så alla kan förse sig, allt för att hindra spridningen av viruset. Nu för tiden är det inte bara förskolebarn som sjunger sånger för att tajma hur länge de har tvålen kvar på händerna. 

I ett flertal länder är det obligatoriskt med ansiktsmasker. De är obehagliga och varma, men ger dig ett visst skydd. Du kan få dem med en rolig eller elegant design. Allt för att göra det lite enklare att klara av den pågående krisen. Sedan finns det mycket annat som folk gärna gör för att vara lite säkrare, även om alla inte håller med om att det fungerar. Olika sätt att skydda sig mot corona, lyssna på den intressanta diskussionen på Sveriges Radio

Ett nära samarbete

En positiv effekt av corona-krisen är att folk ställer upp för varandra som aldrig förr. Grannar hjälper till med matinköpen så att de äldre eller svaga ska slippa gå ut. I en del europeiska länder delar organisationer ut mat för de som har förlorat sina jobb på grund av pandemin. Eller som helt enkelt har mycket mindre att leva på nu. 

I länder som Italien och Spanien så stod folk på balkongerna och spelade musik tillsammans. Eller lyssnade på nationalsången varje dag. Allt för att de skulle känna sig enade och inte allt för isolerade. Även om det har varit jobbigt med umgänge via internet och att jobba hemifrån så upplever en del att de pratar mer med familj och vänner som aldrig förr. 

Framför allt har läkare och annan vårdpersonal varit guld värda, och fortsätter att vara det. De möter krisen på ett påtagligt sätt varje dag när de går till jobbet. Ändå har många av dem jobbat övertid för att hjälpa till. De skyddar sig på olika sätt, med masker och handsprit. Men ser ändå till att patienterna får den vård de behöver. Inte bara fysiskt men även känslomässigt och mentalt. Expressens artikel prisar saneringen mot corona.

Slutet på pandemin

Nu när vaccineringarna har kommit i gång hoppas många på att det värsta är över. Ännu är det lite för tidigt att vara säker på det, men hoppet finns. Oavsett vad som sker under det kommande året så har pandemin satt sina spår. Livet kommer aldrig bli riktigt det samma. Forskarna diskuterar redan om svårigheterna att få personlig kontakt igen efter så lång isolering. 

Men det fina är att människor har överlevt värre saker och gått vidare. Helt klart med vissa ärr eller konsekvenser, men ändå med en stark livsglädje. För att slippa så mycket dåligt som möjligt är det naturligtvis viktigt att skydda sig. När myndigheterna uppmanar folk att vara försiktiga och inte ha ett allt för nära umgänge med andra så finns det en grund för det. Det borde vara en självklarhet att stanna hemma när du har symptom och inte riskera att smitta andra. 

Handsprit, ansiktsmasker och visir kommer förhoppningsvis att försvinna snart. Kanske inte handspriten, för det är alltid viktigt att tvätta händerna. Du kommer än en gång kunna bjuda in hela släkten till julmiddag eller studentfest. Utan att behöva vara rädd för att något ska hända. Äntligen kan du resa till varmare strök när vintermörkret ligger som en filt över staden. Många hoppas att pandemin snart ska vara ett dåligt minne blott. 

Renlighet och hygien vid alla tillfällen

Nu är det ju inte bara en pandemi som gör det nödvändigt med saneringar och hygien. Renlighet är en dygd, men även ett skydd mot flera andra sjukdomar. Förutom att det är trevligt att vistas i lokaler som är rena. Du jobbar bättre och mer effektivt i trevliga omgivningar. Både barn och vuxna trivs i ett hem som hålls efter. 

Under den nuvarande pandemin har nog många lärt sig lite mer om hur de kan hålla hemmet rent. Dels hur viktigt det är, men även vad du har för alternativ när det kommer till produkter eller metoder. Mycket kan göras utan kemikalier, för det är ju sällan du behöver en hel corona-sanering. Var försiktig och vidta alla de åtgärder du kan för att skydda dig.