Den stora flykten från Ekerö

Det låter som titeln på en bok. Men i själva verket så handlar det bara om lilla Ekerö. Som i själva verket inte är så väldigt liten. En del av den stora skärgården i Stockholm, av själva staden. Det är inte för inte som huvudstaden kallas för Nordens Venedig. Den är byggd på många små eller större öar, som alla tillsammans bildar en storstad. 

För de som bor i Stockholm är Ekerö en naturlig del av staden. Du kanske har din tandläkare där, även om du bor på Essingen. Eller så jobbar du vid Slussen och bor på Ekerö. Det är så lätt att ta sig från en plats till en annan, det kommunala trafiknätet är verkligen väl utvecklat. Många gånger kan du ta en färja i stället för bussen. Ett snabbt sätt att ta sig från punkt A till B. 

Sköta om sina tänder

Säg nu att du har tandläkaren på Ekerö. Vad kan du få för tjänster av hen? Det beror ganska mycket på vilken tandläkare du väljer. En del har kombinerat sin allmänna praktik med andra specialister. För många behöver inte bara hjälp med att kontrollera tänderna eller laga hål. Du kanske vill göra några estetiska ingrepp. Räta ut en krokig tandrad så att ditt leende blir mer attraktivt. Alternativt göra det så du slipper huvudvärk eller andra konsekvenser. Bra tandläkare i Ekerö som kan sina saker. 

Rengöring och blekning av tänderna är något annat som många gör med jämna mellanrum. Även om du är väldigt försiktig och borstar tänderna som du ska så behöver du något lite extra då och då. Tandsten och annat måste tas bort. Vill du ha riktigt vita tänder finns det olika processer, din tandläkare hjälper dig välja den som är bäst för just dig. Proffsig behandling hos alviksstrandtandlakarna.se

2793-7-2

Andra gånger är det något akut som har hänt. Du har inte någon större lust att gå till sjukhuset eller en okänd tandläkare. Då kan det vara skönt att få tid på samma ställe. Att allting är samlat under samma tak så att säga. En klinik för alla de tandvårdsfrågor som kommer upp. Det gör dig lugnare, speciellt om du har tandvärk. 

Livet på Ekerö

Tack vare att det är så lätt att ta sig in till stan så är Ekerö ett bra ställe att bo på. Många trivs med att bo på en ö. Du kanske inte får jobb där, men det spelar inte så stor roll. Med bra kommunikationer tar du dig fram på nolltid. Egentligen är Ekerö kommun en samling av flera öar, de så kallade Mälaröarna. En riktigt vacker plats där du kan njuta av årstidernas skiftningar. Folk som inte trivs på Ekerö tar bussen, läs mer om flykten i Aftonbladet

Det är klart att vissa personer har sina egna anledningar till varför de inte trivs. Men ofta är det inte platsen som är problemet utan andra saker som händer i deras liv. En lugn och fin plats kan faktiskt vara till hjälp många gånger. Det kallas för en lisa för själen, där du kan vila upp lite från all stress runt omkring dig. En del sjukhus ligger vid vattnet eller nära skogen, och patienterna upplever en skillnad från ett ställe som är omringat av andra byggnader. 

2793-7-3

Alltid trivsamt i Stockholm

En del människor föredrar att bo ute på landet. De trivs som allra bäst när det är tyst och stilla omkring dem. Riktigt tyst, helst ska det vara en kilometer eller mer till närmaste granne. Andra vill ha lite mer sällskap. Gärna lugn och ro, speciellt på kvällarna och nätterna. Men ändå butiker och grannar, lite liv i närområdet. Då är det viktigt att ha trevliga grannar, för annars kan det bli illa. Du kan inte välja vem som flyttar in bredvid dig, i alla fall inte helt och hållet. Men genom att välja ett väl omtalat område eller bostadsrättsförening så har du större chanser att det blir bra. 

De flesta har sin favoritårstid också. Och då kan platsen du bor på spela en roll. Sommar i storstaden låter inte så lockande för alla. Men det är egentligen då som den kommer till sin rätt. Uteserveringar och gatumusikanter kan ge dig en nästan medelhavsstämning. För de som föredrar vintern kan det vara skridskoåkning eller en dag i slalombacken som lockar. DN skriver om snö på Ekerö.

Dags att fly eller stanna kvar?

Det låter så roligt när du pratar om flykten från Ekerö. Rubriken beskriver inte situationen riktigt korrekt. Att det var en tjej och inte en massflykt det var fråga om. Många som bor på Ekerö och runt om i Stockholm har gjort ett val. De tycker om storstaden samtidigt som närheten till naturen lockar. För de som inte bor på en ö direkt så finns det alltid de stora, fina parkerna som Stockholm är känt för. Tänk bara på Djurgården, den är öppen för alla. 

För att vara en så pass stor stad är Stockholm med alla sina kommuner och öar väldigt ren. Du kan äta fisken du fångar från broarna mitt inne i stan. Föroreningarna hålls på ett minimum, även om de kan kännas av ibland. Men folk är stolta över sin stad och gör vad de kan för att hålla efter den. Med lite god vilja och samarbete har de lyckats riktigt bra. 

Ta hand om din stad och dig själv

Lika viktigt som det är att ha en ren och fin stad, lika noga ska du vara med dig själv. De flesta badar eller duschar regelbundet, borstar tänderna och klipper håret. Saker som du tar för givet. Det är en självklarhet att ta hand om sin personliga hygien. Men ibland behöver du lite mer än vad du själv kan göra. 

Det kan löna sig att gå lite djupare, i alla fall en gång om året. Ett tandläkarbesök tar inte så lång tid, men kan göra stor skillnad. När du upptäcker hål eller orenheter på ett tidigt stadium är det enklare att göra någonting åt det. Samma princip gör att många tar ett blodprov eller två varje år. Kontrollera att du mår bra, det är väl värt ansträngningen.