Ett väl ventilerat hus

Alla vet hur viktigt det är med frisk luft. Små bebisar sover middag på balkongen, så gott som året runt. Bara för att de behöver den där luften. Även inne i huset är det viktigt med en god innemiljö. Ren luft som ger dig det syre du behöver. Samtidigt är det viktigt att ha ett bra system för att föra bort den dåliga luften. Det gäller att ha en cirkulation som är bra för hela familjen.

Fukt och mögel hör samma och är något du verkligen vill undvika. Det är en mycket bra anledning att se lite närmare på hur pass väl ventilerat ditt hus är. Boka in en inspektion och kontrollera att allting fungerar som det ska. Speciellt viktigt om du byter uppvärmningssystem, eftersom alla fungerar på olika sätt.

Experter på god luft

De flesta hem har ett någorlunda bra system för ventilering. Men de senaste åren har klimatet förändrats. Det har blivit varmare även i Sverige, och det kan leda till problem. Tidigare så tog de torra, kalla vintrarna hand om all den fukt som samlades under de relativt svala somrarna. Men nu är temperaturerna så pass höga hela året om att det lätt blir fuktskador. Avfuktningsteknik kan vara till stor hjälp.

Och då är steget över till mögel och dålig inneluft inte alls så stort. Det lönar sig därför att regelbundet kontrollera och se till att du har tillräckligt med ventilering. Lita inte på att det fungerat i alla år, utan var noggrann. Många sjukdomar kan undvikas om du har en sund innemiljö, med frisk luft i alla rum. Kök och badrum brukar vara särskilt utsatta, men det går att åtgärda.

Skapa en miljö där alla trivs

Mitt hem är min borg säger ordspråket. Tanken är att du ska känna dig säker hemma. Och det inkluderar din och familjens hälsa. Mycket har gått framåt och idag har de flesta både bra dörrar, fönster och ventilering. Men det går att förbättra. Du kan slå ett extra slag för din innemiljö.

Det kan göras på flera olika sätt. Kan växter användas som effektiv ventilation? På flera håll har det experimenterats med just gröna växter. Hela hus har täckts med stora träd för att rensa luften som kommer in i lägenheterna. Du kan också göra det själv på liten skala, vissa arter är extra bra på att filtrera luften.

Vikten av en sund innemiljö kan inte nog understrykas. Speciellt i dag när allergier är så vanliga. Gör vad du kan för att skydda din familj. Det hör hemma högst upp på listan över saker att ta hand om.