Tips inför val av teknik för hemautomation

Populariteten för olika typer av hemautomation, eller teknik för så kallade ”smarta hem”, har exploderat på senare år. Numera går det att automatisera allt från inomhustemperaturen till dina ljudsystem, belysning och mycket annat. Här följer några bra tips att ha i åtanke när du bygger upp automationen i ditt eget hem.

Namnge alla enheter så du känner igen dem

Var noggrann redan från början med att namnge alla enheter i ditt hem så att du enkelt kan känna igen dem. Ge dem namn som dels berättar vad de är för någonting och i vilket rum de hör hemma. Det kanske kan verka onödigt inledningsvis när du bara har ett fåtal enheter, men chansen är stor att du kommer bygga ut systemet över tid.

Använd olika communities och bloggar för att hitta hjälp

Om du stöter på någon typ av problem med din hemautomation är chansen stor att någon annan stött på samma problem. Börja med att googla efter en lösning på problemet, kanske finns det en bloggpost som tar upp exakt ditt problem. Om du inte hittar en lösning där kan du använda dig av något av mängder av communities på Facebook. Många hemautomations-produkter har egna grupper, exempelvis Philips Hue och SmartThings.

Lista alla dina lösenord

Visst, det är enklare att ha ett och samma lösenord till alla dina enheter, men det är inte särskilt säkert. Om någon lyckas knäcka lösenordet finns det en risk att den kan ta sig in i din dator eller mobiltelefon. Ta säkerheten på allvar och skapa unika lösenord till varenda enhet. Skriv ned varenda unikt lösenord på en säker plats, antingen på ett papper som du förvarar någonstans eller i en lösenordsskyddad anteckning i din dator.

Gör gedigen research inför alla dina köp

Teknik för smarta hem är en relativt ny marknad, det betyder inte att det saknas produkter. Det finns helt enkelt mängder av alternativ att välja bland. Ta för vana att göra ordentlig research. Om du gör hemläxan finns det dessutom goda chanser att du kan komma undan billigare. Det är lätt att tänka att allt som är billigare än de flesta motsvarande produkterna är skräp, mn så är inte alltid fallet. Ibland kan det faktiskt vara så att de flesta aktörerna inom en viss produktkategori tar ut överpriser. Det får du reda på om du gör din research.

Använd CAT6 för LAN

Trådlös teknik har utvecklats otroligt mycket de senaste åren. Trots det är det inte ovanligt att stöta på problem med att tappa signaler eller andra störningar. Om du har möjligheten är rekommendationen att du använder dig av CAT6 i ditt LAN, särskilt om du har många enheter i nätverket.

Använd ”smarta switchar” snarare än ”smarta lampor”

I de flesta fall är det bättre att du köper vanliga LED-lampor än smarta varianter (det blir dessutom billigare) och använder smarta switchar istället. Smarta switchar går att använda som vanliga switchar medans en smart lampa med ens tappar sin ”smartness” så snart du slår av strömmen i väggen.