Renovera kök – 10 ovärderliga tips

Att genomgå en köksrenovering är både spännande och jobbigt på en och samma gång. En renovering av köket kan vara otroligt tidskrävande och kosta en hel del, men när du väl är klar kommer du förhoppningsvis att kunna spendera tid i dina drömmars kök. Innan du sätter igång och tar fram dina verktyg finns det dock en hel del saker som är viktiga att veta om. Här listar vi 10 stycken ovärderliga tips som definitivt kommer att hjälpa dig när du ska renovera!

Bästa tipsen för köksrenoveringen

Vad är det då man ska tänka på när man står inför en köksrenovering? Här nere hittar du svaren på många frågor och funderingar.

1. Planering

Vi vet att du vill komma igång direkt, men skippa aldrig en noggrann planering! Du behöver se till att du planerar hela renoveringen från början till slut. Skriv upp vad som ska göras, i vilken ordning arbetsmomenten ska utföras och vem som gör vad.

2. Detaljer gör mycket

Det är detaljerna som kommer vara avgörande för hur du trivs med ditt kök. Är du i behov av sophantering under din köksbänk? Vill du ha utsmyckningar på dina köksluckor eller vill du kanske skippa luckorna helt och hållet, för ett mer öppet intryck?

3. Arbetsytor

Ett kök behöver många arbetsytor. Fundera på hur mycket arbetsyta som du är i behov av. För lite ytor kommer att begränsa din rörelsefrihet, men för mycket ytor är inte heller alltid så uppskattat.

4. Titta på planlösningen

Genom att titta på planlösningen över din bostad kommer du att ha en bättre överblick. Genom planlösningen kan du också planera saker och ting bättre, eftersom du vet vilka rum som ligger vägg i vägg med köket eller vilka väggar som du eventuellt kan slå ut.

5. Nyttja ROT-avdraget

Ska du göra en större renovering där avlopp och el ska förändras behöver du ta hjälp av en hantverkare. Här har du möjlighet att nyttja ROT-avdraget, vilket ger en 30 % reducering på hela arbetskostnaden.

6. Utgå från dina behov

Visst var det där köket i inredningsmagasinet vackert, men kommer det att lämpa sig för dina behov? Även om det är bra med inspiration måste du titta på vad det är för behov och önskemål som just du vill att ditt kök ska uppfylla.

7. Planera budget

Om du inte sätter en fast budget är det lätt att kostnaderna bara skenar iväg. Budgeten bör planeras mycket tidigt i renoveringsprojektet och skrivas ner i din planeringslista. Räkna in så många kostnader som möjligt, inklusive eventuell hantverkare.

8. Använd designprogram online

Idag finns det många designprogram på nätet som du kan använda dig av för att se hur dina idéer för köket kommer att se ut i verkligheten. Dessa är oftast kostnadsfria, men variationer kan förekomma.

9. Glöm inte uttagen

Man behöver fler eluttag i ett kök än man kanske tror. Se till att du lägger ner ordentligt med tid för att planera placering såväl som antal. Var vill du t.ex. ha vattenkokaren, kaffekokaren och var ska brödrosten få plats? Finns det uttag till allt?

10. Ta hjälp av en hantverkare

Visst kan du spara in en hel del pengar på att utföra renoveringen själv, men i många fall är det bättre att anlita en hantverkare redan från start. Hantverkaren kan utföra de svårare arbetsmomenten och du kan göra enklare saker, t.ex. skruva ihop inredning. En hantverkare ger garanti och försäkring på arbetet.