Håll Ordning Hemma | 10 tips för att hålla hemmet rent

Känns det ibland som att ditt hem alltid är ostädat? Många känner att det är omöjligt att hålla ordning i bostaden och att det blir kaos bara timmar efter storstädningen. Som tur är finns det smarta tips som gör att du lättare kan hålla rent hemma.

1.Rensa ut

Det första du bör göra är att rensa bland alla prylar hemma. Ju fler saker du har, desto svårare är det att hålla ordning i hemmet. Avsätt en eller flera dagar för att rensa ut så mycket det går. Saker du inte vill ha kan du ge bort till vänner eller välgörenhet. Trasiga kläder och saker kan antingen lagas eller slängas beroende på vilket skick de är i.

2. Sortera

När du har bestämt dig för vad du ska spara är det viktigt att du sorterar prylarna på ett bra sätt. Dela in sakerna beroende på funktion samt hur ofta du använder dem.

3. Investera i praktisk förvaring

Bra och praktisk förvaring är nyckeln till ett rent och ordningsamt hem. Förvaringen bör ses som en investering. Tänk noga igenom ditt behov och köp bra förvaring som är lätt att organisera i. Glöm inte bort småförvaring för pennor, smink och andra mindre föremål. Tänk igenom vad det är som får hemmet att se stökigt ut och skaffa förvaring som är särskilt avsedd för det. Är det post, sladdar, barnleksaker eller skor?

4. Lämna inte saker framme

Nu kommer vi till rutiner och vanor. En ovana många har är att lämna saker framme, exempelvis kaffekoppar och kvitton. Försök att alltid lägga undan sakerna direkt när du har använt dem så att det inte hinner bli kaos. Använd förvaringen som du köpte för de olika prylarna.

5. Torka av direkt

När du spiller något eller ser att det är smutsigt bör du ha som vana att direkt torka upp. Låt hushållspappret stå framme så att du alltid kan ta bort kladd.

6. Dammsug lite varje dag

Genom att dammsuga lite varje dag minskar du risken för att hemmet ska bli riktigt smutsigt. Du behöver självklart inte storstäda varje dag, utan istället bör du fokusera på att dammsuga ytor där ni går ofta. Välj de rum där familjen vistas mest för att göra störst skillnad.

7. Städa toaletten och handfatet ofta

Få utrymmen är så viktiga som badrummet när det kommer till hygien. Ett välstädad badrum och toalett gör ofta att hela hemmet känns städat. Se därför till att städa toaletten och handfatet ofta. Spraya med produkter som doftar gott så kommer det att kännas fräscht och nystädat.

8. Ställ in disk i diskmaskinen direkt

Köket är ett annan utrymme som snabbt kan kännas smutsigt om du inte håller efter. Se därför till att lägga lite extra energi på att håll rent i köket. Ställ in disk i diskmaskinen direkt istället för att bygga berg av smutsig disk. En tom diskbänk kommer garanterat att ge ett mer städat intryck.

9. Låt barnen hjälpa till

Lär barnen tidigt att hjälpa till samt att städa undan efter att de lekt eller bakat.

10. Anlita städhjälp

Sist men inte minst kan du anlita städhjälp för att se till att hemmet får en ordentlig städning ibland. När hemmet är nystädat i varenda liten vrå är det lättare att hålla efter.