Hemförsäkring – så fungerar det

Med en hemförsäkring kan du känna dig mer trygg på att du, och personerna i ditt hushåll, är skyddade. En försäkring av detta slag innehåller många viktiga delar och en försäkring är viktig, oavsett om du bor i en hyresrätt, villa eller bostadsrätt. Det finns många olika försäkringsbolag att välja mellan och du kan dessutom välja mellan flera olika paket. På så sätt kan du se till att du får det kompletta skydd som du är ute efter.

Men vad är egentligen en hemförsäkring och hur fungerar det? Enkelt förklarat kan man säga att en hemförsäkring är en försäkring som ser till att du får ersättning för lösöret om något skulle gå sönder, förstöras i en brand eller exempelvis bli stulna om du råkar ut för ett inbrott. Lösöret kan vara saker i form av föremål som du har i ditt hem, men det gäller också saker som du har i vindsförrådet eller i din källare. I vissa fall kan hemförsäkringen även se till att du får ersättning om det skulle vara så att du behöver bekosta en advokat i en tvist eller om du skulle vara i behov av sjukvård när du befinner dig utomlands.

Vad innehåller en hemförsäkring?

När du skaffar din ett skydd för din bostad vill du med största sannolikhet veta vad som kommer att inkluderas och vad den kommer att innehålla. Här nedan kan du läsa om det grundskydd som majoriteten av alla försäkringar för hem ger dig.

 • Egendomsförsäkring – Inkluderar saker som du har i ditt hem. Det kan vara lånade saker, dina egna eller saker som du hyr. Det gäller dock inte för båtar eller bilar, samt inte för byggnader.
 • Reseskydd – Reseskydd innebär att du får hjälp med kostnader om du behöver söka läkarvård i ett annat land. Även vissa stölder och skador på resväskor och resgods kan ersättas.
 • Överfallsskydd – Vid överfall, misshandel och vid sexualbrott kan du få tillgång till en överfallsersättning.
 • ID-stöld – Har din ID blivit kapad? Då kan du i vissa fall få hjälp att begränsa de skador som en ID-stöld kan medföra.
 • Allrisk – Allrisk är det som även kallas för en drulleförsäkring. Denna ingår inte per automatik, utan brukar främst vara inkluderad i de större försäkringspaketen som erbjuds. Med allrisk får du ersättning om du råkar tappa mobilen i toaletten, om katten välter tv:n eller om du sätter dig på glasögonen.
 • Flyttskydd – Vid flytt finns det risk för att dina saker kan skadas eller gå sönder. Ett flyttskydd ger dig ersättning för dina saker om de går sönder, men detta skydd gäller vanligtvis bara under 31 dagar från och med flyttillfället.
 • Rättsskydd – Rättsskydd kan ge dig ersättning för kostnader för ombud eller rättegång om du behöver anlita juridisk hjälp vid en tvist.
 • Ansvarsskydd – Har du blivit krävd på skadestånd efter att du råkat förstöra någon annans saker eller orsakat personskador? Då kan du få hjälp även här.

Varför är det viktigt att försäkra sitt hem?

Det finns många orsaker till varför det är så viktigt att ha ett bra och heltäckande skydd för sitt hem. Viktigt att komma ihåg är att skyddet inte bara gäller för dina saker eller om det skulle uppstå en brand eller inbrott, utan att de även skyddar dig som person och de som bor i hushållet. Det räcker således med att ha en bra hemförsäkring för att täcka upp för det absolut mesta. Vill man däremot lägga på tillägg eller personförsäkringar för att öka skyddet går detta naturligtvis bra. När ditt hem är skyddat kan du känna dig mer trygg om något oförutsett skulle inträffa. Man vet ju sällan med sig när en brand eller ett inbrott kommer att äga rum och man kan inte heller förutse om man kommer råka ut för en olycka eller bli sjuk under en semester. Genom att du vanligtvis också får ett ansvarsskydd blir även du själv skyddad i den situation där du skulle råka vara orsaken till en skada på en person eller på någon annans egendom.

Vilka försäkringsbolag finns det?

Det finns flera olika bolag som du kan använda dig av när du vill skaffa dig en bra hemförsäkring till din bostad. Att veta vilket bolag som man ska välja är dock inte alltid det lättaste och därför är det viktigt att du jämför innan du gör ditt val. Idag behöver man inte jämföra på egen hand, utan det finns många opartiska hemsidor som kan göra grovjobbet åt dig. Vi rekommenderar att du gör en jämförelse med jämna mellanrum, eftersom det ofta kommer ut nya aktörer och nya försäkringspaket på marknaden att ta del av.

I Sverige finns det några bolag som är mer populära än andra. Här nedan hittar du en lista med några av de vanligaste bolagen som erbjuder skydd för ditt hem.

 • Folksam
 • IF
 • Länsförsäkringar
 • Aktsam
 • Trygghansa
 • Tre Kronor
 • WaterCircles
 • Villaägarna
 • Hedvig

Den som bor i en hyresrätt behöver inte ha mer än endast en hemförsäkring. Orsaken till detta är helt enkelt för att det är hyresvärden som kommer att ha ansvar för den fasta egendomen som finns. Med fast egendom menar vi bland annat kök och badrum, golv och väggar, men även fönster och dörrar. Skulle det vara så att du har råkat orsaka en skada på den fasta inredningen kan du bli betalningsskyldig om hyresvärden anser så. I dessa fall kan du då ta hjälp av din hemförsäkring.

Vad kostar hemförsäkringar?

Hur mycket din hemförsäkring kommer att kosta dig beror på ett flertal olika faktorer. Till att börja med kommer valet av bolag att vara mycket avgörande i frågan. Av denna anledning är det väldigt många som väljer att jämföra bolag och innehåll innan de väljer. Genom att göra detta ökar man chansen att få ett så komplett skydd som möjligt, till det absolut bästa priset. Ju mer skydd du vill att den ska innehålla, desto dyrare kommer den också att bli. Vanligtvis ingår till exempel inte ett drulleskydd, men trots det är detta något som de flesta är i behov av alla mest. Vill du ha ett sådant behöver du alltså välja ett alternativ som inkluderar detta. Här finns det också möjlighet att variera innehållet beroende på var i ditt liv du befinner dig. Kommer du att flytta till ett äldreboende eller bli student finns det specifika paket för detta.