10 tips för att få till den minimalistiska inredningsstilen hemma

På mitten av 1900-talet slog både den skandinaviska designen och minimalismen igenom stort. Från 1800-talets förkärlek till plysch och mönster och expressionismens svulstiga känslovärld kom nu en slags motreaktion inom inredning som innebar en rejäl avskalning. Nu skulle hemmets inredning bestå av kala väggar och neutrala färger, och den skandinaviska minimalismen lade också mycket tonvikt på praktik och komfort.

Få hade nog kunnat gissa att skandinavisk minimalism skulle vara större än någonsin en bra bit in på 2000-talet. Om du skulle vilja inreda ditt hem i den här stilen kan du göra det enkelt genom att följa de här 10 tipsen.

Börja måla

Det första du bör tänka på för att uppå en inredningsstil som är minimalistisk är att måla ditt hem i en ljus, neutral färgskala. Vita väggar och möbler kan uppnås genom att du målar själv, och har du exempelvis en färggrann soffa kan du klä den i ljusa textiler om du inte vill byta ut hela möbeln.

Bort med plottret

Det minimalistiska hemmet har rena ytor och få föremål. Om du har hyllor och bord belamrade med saker bör du gå igenom allt och antingen städa undan eller ge bort det du inte behöver.

Satsa på förvaring

Som en fortsättning på bortplockandet av plottret är bra förvaring A och O för den skandinaviska minimalismen. Allra bäst är möbler som innehåller förvaringsutrymmen, exempelvis sängar, pallar och soffor men du kan också köpa snygga lådor som kan placeras geometriskt på hyllor.

Leksaker i retrostil

Barnens leksaker får gärna följa inredningen. Här kan det vara kul med retroleksaker som till exempel gunghästar i ull, miniatyrvävstolar och tågbanor i trä. Kul för knoddarna samtidigt som de passar perfekt i hemmet.

Användbara detaljer

Skandinavisk minimalism kräver så klart skandinavisk design! Du kan botanisera bland snygga och funktionella prylar till ditt hem som går helt i linje med din inredning. Kaffekoppar, salt- och pepparkar, tvålbehållare och vattenkokare är bara några exempel som gjorts i skandinavisk stil på ett snyggt och minimalistiskt sätt.

Få in lite industri

Även om den skandinaviska stilen framförallt handlar om naturnära material och färger är det också snyggt med vissa industriella inslag. Metall-lampor, toalettpappershållare i järnsmide eller en hylla gjord av rör blir intressanta detaljer.

Fram med vattenpasset

Minimalistisk inredning går ut på harmoni och rena linjer. Ett vattenpass hjälper dig att hålla allt rakt och rätt. Sätt upp en spegel exakt i linje med skohyllan eller skapa en tavelvägg över soffan med smalt inramade passepartout motiv.

Dekorera geometriskt

Förutom tavlor och speglar på väggarna kan du också välja att placera olika föremål på ett geometriskt sätt som skapar form och liv i hemmet. Häng upp stekpannor och kastruller i två raka, vertikala linjer i köket eller placera krukväxter i stigande skala.

Välkomna naturen

Skandinavisk minimalism välkomnar naturen in i hemmet, både vad gäller material och grönska. Vackra växter i stenkrukor, plädar i ull och stora bord i trä är alla fräscha och upplyftande inslag i din heminredning.

Glöm inte komforten

Geometri och rena ytor i all ära, ditt hem ska ju vara behagligt att vistas i också. Köp sköna fotpallar till soffan som du kan sträcka ut benen på och satsa på en snygg kontinentalsäng för extra lyx och komfort.