10 bästa tipsen för ett perfekt utekök

Ett kök ute, eller ett utekök, är sannerligen något som ger guldkant under årstiderna då det kan användas. Här följer en lista på de 10 bästa tipsen att ha i åtanke för att skapa det perfekta uteköket.

10. Vilken typ av mat tycker ni om att laga?

När ni börjar planera ska ni först fundera på vilka behov ni har. Till exempel vilken typ av mat ni tycker om att äta och laga på sommaren, vilket avgör vilken typ av utrustning uteköket ska ha. En annan aspekt att ha i åtanke är om uteköket uteslutande ska användas av den närmsta familjen eller om det också kommer vara platsen för större festligheter.

9. Gör en budget

Nästa steg består i att göra upp en budget. Generellt sett bör ni lägga mest pengar på delarna som är mest centrala. Om ni exempelvis vill ha en stenugn i centrum är det också där ni ska lägga större delen av pengarna.

8. Portabelt eller permanent?

Hur länge kommer ni att bo kvar i huset ni bor i nu? Svaret på den frågan avgör vilken typ av utrustning ni ska köpa. Om svaret är att ni mycket väl kan flytta därifrån om några år bör ni satsa på att köpa utrustning som ni kan ta med er. Exempelvis en flyttbar grill snarare än en inbyggd.

7. Tänk på omgivningen

Välj stilar och material som passar med trädgården och ditt hus utsida. Tänk också på att ditt utekök ska klara av skiftande väder. Välj material som har beprövad förmåga att stå emot både värme och kyla.

6. Fundera över utrustningen

En kyl, öltapp, ismaskin eller allihop tillsammans är utrustning som ger ditt utekök en lyxigare känsla. Vid festliga tillfällen betyder det mycket om dina gäster slipper gå in i huset för att hämta drycker. Du behöver också fundera kring vilken typ av tillagningsalternativ uteköket ska ha. Det populäraste alternativet är en grill, stenugnar är också populärt.

5. Laga mat i alla väder?

För att maximera användbarheten för uteköket är det en bra idé att designa det med vindskydd och tak, exempelvis en markis. Då kan ni laga mat i det även om vädret inte skulle vara perfekt.

4.Glöm inte bort detaljerna

När ni väl planerat layouten, vilken utrustning ni ska ha och vilka material som ska användas, kan ni lägga uppmärksamheten på detaljerna. Genom att addera detaljer som krukväxter, trädgårdsdekorationer, stolar och så vidare förhöjer ni upplevelsen.

3. Välj rätt material

Tänk på att välja träslag som inte är känsliga för fett för eventuella trädetaljer, bänkar etc. Golvet bör vara i ett material som inte blir halkigt när det blir fuktigt.

2. Ska uteköket ligga på en altan eller uteplats som ligger granne med köket?

I sådana fall har ni ett ypperligt tillfälle att få uteköket och det vanliga köket att smälta samman. Använd material och detaljer som påminner om de som används i inneköket. Det blir en fantastiskt fin plats under varma årstider.

1. Vart ska ni placera uteköket?

Vart ni placerar er nya uteplats är avgörande. Om ni kan, som i föregående punkt, placera det i nära anslutning till ert vanliga kök är det kanon. Det är dock inte alltid genomförbart. Ha i åtanke sånt som att rök inte ska leta sig in i huset genom att ha koll på vilket håll vinden i regel blåser åt. Tänk också på att inte placera uteköket för långt från huset då det blir opraktiskt.