När du står inför en badrumsrenovering är det många saker som du måste tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt och för att du ska få ett fantastiskt slutresultat som du är nöjd med. Idag är det mycket vanligt att man vill att även badrummet ska hålla samma standard som resten av hemmet och då kan en renovering vara det som krävs. Innan du drar igång rekommenderar vi dock att du tittar närmare på de vanligaste fallgroparna som folk faller i. Genom att veta vilka dessa fallgropar är kommer det att bli lättare för dig att undvika dem också.
Offerter från nätet
Tack vare modern teknik kan man idag ta in offerter från byggföretag och hantverkare på nätet, men här är det viktigt att ta offerten med en nypa salt. Det är omöjligt för ett byggföretag att sätta ett fast pris utan att de har varit hemma hos dig och tittat på badrummet i verkligheten. I många fall resulterar detta i en slutkostnad som är mycket högre än du räknade med.
Renovera på egen hand
Att renovera på egen hand är ett perfekt alternativ för den som har kunskap och erfarenhet, men det är inte något som alla har. Om du utför avlopps- eller elarbeten på egen hand, och det uppstår ett problem, kan det bli förödande konsekvenser. I många fall kommer inte heller din försäkring att täcka upp, eftersom du skulle ha anlita en hantverkare från start.
Planering – är det verkligen viktigt?
Är det något du verkligen inte får missa att göra så är det planeringen inför renoveringen. Tyvärr är det en vanlig fallgrop som många hamnar i, eftersom man tror att man vet exakt hur allt ska gå till och vad som behöver göras. Utan planering är risken stor att du missar viktiga saker eller att du utför arbeten i fel ordning. Hur kul är det att behöva slita upp det nya golvet igen för att du glömde flytta på toaletten först?
Vikten av bra förvaring
När man ska renovera ett badrum är det lätt att fokusera alldeles för mycket på färger och design på kaklet eller vilket badkar eller duschkabin som man ska ha, istället för att titta på de mer praktiska delarna. I ett badrum behöver du se till att du har bra förvaringsmöjligheter och det är inte kul att komma på detta i efterhand. Vi rekommenderar att du planerar in förvaringen tidigt i renoveringen och att du inte snålar på denna bit. Hellre för mycket än för lite!
Fel mängd lim vid plattsättning
Ett mycket specifikt misstag är att man använder för mycket eller för lite lim i samband med plattsättning av kakel. Det är lätt att tro att ju mer, desto bättre, men detta stämmer alltså inte. Tar du för mycket lim är risken stor att skavanker på billigare keramikplattor kommer att synas igenom. Tar du för lite lim kan varmt vatten och ånga luckra upp limmet och du får kakel som faller i backen istället.