Välj rätt hemlarm – 10 saker att tänka på

Rätt hemlarm är viktigt för din trygghet. Däremot är det inte alltid helt lätt att välja. Det finns ett stort utbud av olika paket i olika prisnivåer. För att göra det lättare för dig att hitta rätt i det stora utbudet listar vi tio saker du bör tänka på när du ska köpa larm till hemmet.

1. Vad ingår?

När du köper ett larmpaket ingår det olika saker och det gäller att du läser på ordentligt innan du slår till. Olika företag har olika erbjudanden och ofta olika nivåer. Basnivån passar för dig som inte vill ha många olika lösningar, men om du vill skräddarsy ditt hemlarm kan det vara en god idé att investera i någon av de dyrare paketen. Läs på hur många larmenheter som ingår och glöm inte att läsa det finstilta för att säkerställa att du vet vad som ingår.

2. Vad kostar det?

Priset är såklart alltid en viktig del av beslutet. Ibland anger inte larmleverantörerna priserna direkt på hemsidan och då måste du själv be om en offert. Hos de flesta larmföretag sker det enkelt via ett digitalt formulär. Det kan vara bra att be om offerter från flera företag samtidigt så att du enkelt kan jämföra. Glöm inte att även jämföra eventuella uppsägningskostnader och bindningstider.

3. Med eller utan abonnemang?

Det finns alarm där du betalar allt på en gång och de finns alternativ med abonnemang där du betalar en månadskostnad. Båda varianterna har för- och nackdelar och du bör överväga vad som passar dig bäst. Om du väljer abonnemang är det viktigt att se till vad som ingår i månadsavgiften, exempelvis koppling till larmcentral och support.

4. Är det godkänt av ditt försäkringsbolag?

Kontrollera även hur larmleverantören samarbetar med försäkringsbolaget samt om larmsystemet kan ge dig en rabatt på hemförsäkringen. Hur skyddar det vid inbrott eller brand?

5. Passar det i hushåll med barn och husdjur?

Om det bor barn eller husdjur i hemmet är det viktigt att se till att larmet anpassas efter detta, så att exempelvis husdjurens rörelser inte kan aktivera det.

6. Är det trådlöst?

Det finns både trådlösa och trådbundna alternativ, men trådlösa larm är det vanligaste eftersom det är lätt att ansluta dem till andra enheter.

7. Hur vill du slå på och av larmet?

Det finns många olika sätt att aktivera systemet, exempelvis med en kod, knapp eller fjärrkontroll.

8. Vad vill du larma?

Fundera på vad och var i hemmet som du vill larma. Är det hela hemmet eller utvalda ytor? Det kan påverka priset en hel del. Ofta behöver systemet inte täcka hela bostaden, men det beror på din situation.

9. Hur ska det se ut?

Larmets utseende är för vissa en lägre prioritet eftersom det inte påverkar funktionen. Däremot är det många som gillar att välja hemlarm med en estetiskt tilltalande utformning.

10. Är larmet smart?

Moderna hemlarm kan vara riktigt avancerade. Med ett smart larm kan du ansluta nya produkter, exempelvis digitala lås, röststyrning och HD-kameror. Även om du inte är intresserad av smarta lösningar just nu så kanske du tänker annorlunda om några år.