Planerar du att skaffa ett attefallshus? Då bör du kika igenom den här listan av tips först. Det här är de viktigaste sakerna att tänka på när du ska bygga ett attefallshus.
1. Tänk ”kvalitet”
Att den billigaste lösningen också är den bästa förekommer förstås, men det är relativt sällsynt. Det gäller för allt, inklusive attefallshus. Var noggrann när du jämför olika material och utföranden oavsett om du planerar att köpa ett nyckelfärdigt eller ett arkitektritat attefallshus. Tänk på kvaliteten så slipper du byta ut huset om tio år.
2. Förvalta ytan – planera layouten
Vad ska ditt huset användas till? Maxytan på 30 kvadratmeter är visserligen inte jättelitet men det kräver noggrann planering för att förvaltas på bästa sätt. Ska stugan användas för övernattningar? Som förrådsutrymme? Eller båda delar? Det en bra idé att du tidigt i planeringen funderar över hur många kvadratmeter som ska användas som sovyta, förråd, köksyta etc, beroende på vad attefallshuset ska användas till.
3. Var ska huset placeras?
Vill du att attefallshuset ska matcha utseendet på bostaden? Välj liknande material och färger. Olika typer av omgivningar kan också kräva olika typer av isolering. Var huset placeras påverkar helt enkelt hur det ska byggas.
4. Ta hjälp av proffessionella hantverkare
Att bygga ett attefallshus behöver inte nödvändigtvis vara särskilt svårt men det gör stor skillnad för smådetaljerna att ta professionell hjälp. Använd proffs för de svårare delarna och ta hand om de enkla arbetsmomenten själv.
5. Monteringsfärdig byggsats eller bygga från grunden?
Det finns mängder av olika varianter av monteringsfärdiga attefallshus att köpa. Det måste inte nödvändigtvis bli så mycket dyrare om du bygger själv från grunden samtidigt som resultatet blir mer personligt.
6. Strunta i sovrummet
Många avsätter yta för att få plats med ett sovrum om tillbyggnaden ska vara till för övernattningar. När resultatet väl är färdigt infinner sig ofta frågan ”varför?”. Med så lite plats att tillgå fungerar det oftast mycket bättre med en öppen planlösning.
7. Överväg att bygga med betonggrund
Att bygga med betonggrund är visserligen både mer komplicerat och dyrare men i de flesta fallen överväger fördelarna. En betongplatta ger stabilitet och en mer permanent känsla vilket också ökar andrahandsvärdet.
8. Loft eller inte?
Om du vill ha loft eller ej är förstås en fråga om smak och vad huset ska användas till. Om du bygger med ett sovloft är det dock viktigt att du placerar stegen till loftet så att man klättrar upp mot takets högsta punkt. Detta för att ha tillräckligt med svängrum för att kunna klättra säkert.
9. Attefallshus som bostadshus? Vänd det mot gatan
Grannhus byggs sällan med framsidorna mot varandra, skälet till det är förstås att de boende vill ha viss avskildhet. Detsamma gäller om du sätter upp ett hus på tomten.
10. Jämför olika leverantörer
Precis som när du ska bygga eller köpa ett riktigt hus ska du inte ta första bästa leverantör eller hantverkare. Jämför olika alternativ för att komma fram till det som ger dig den bästa avvägningen mellan kvalitet och pris.