5 Tips och råd för dig som vill teckna villaförsäkring

Male hand making a house of wooden pegs around a family made of pebbles in a conceptual image.

Ska du försäkra din villa? Att göra det kan vara en mycket god idé för att det inte ska kosta jättemycket pengar när olyckan är framme. Det är inget krav från något håll men nästan alla svenskar har det. En villaförsäkring täcker eventuella skador på villan och tomten, den täcker det som inte ingår i en hemförsäkring. Men frågan är hur du hittar rätt till just din villa. Här kommer några tips på vad du kan tänka på när du ska välja.

Du behöver både en hem- och villaförsäkring

Villaförsäkringar är ofta uppdelade i olika delar som skydd för villan, ansvarsskydd och rättsskydd. Det är ofta den förstnämnda som det kan skilja mest mellan olika försäkringsbolag. Ansvarsskydd är om du skulle bli skadeståndsskyldig och det är kopplat till din villa. Rättskydd ger dig vid en tvist kopplad till din villa ersättning för ett juridiskt ombud. En villaförsäkring kan ses som ett tillägg till hemförsäkringen eftersom den inte omfattar saker som exempelvis vattenskador och skador vid brand. Det finns försäkringsbolag som erbjuder en sammanslagning av en hem- och villaförsäkring till villahemförsäkring. Det kan vara mer prisvärt att ha dessa två i en och samma, allt beror dock på villan och försäkringsbolaget.

Vad ingår egentligen?

Det är oerhört viktigt att alltid läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant så att du vet vad som ingår innan skadan är ett faktum. Vad som ingår skiljer sig ibland mellan olika försäkringsbolag. Se till att alla dina behov är täckta vid en eventuell skada. Det finns olika tillägg att välja till för att kunna skräddarsy försäkringen efter ditt behov. Tillägg kan exempelvis vara lägre åldersavdrag eller högre ersättningsnivåer.

Öka säkerheten och få ett billigare pris

Genom att öka säkerheten i villan med till exempel larm eller andra säkerhetsåtgärder är chanserna större att få ett lite billigare pris. Väljer du att ha ett högre pris på självrisken kan du spara in på försäkringspremien. Det som är viktigt att komma ihåg är att det kan bli lite dyrare om det skulle uppkomma eventuella skador på villan.

Olika faktorer påverkar priset

Priset kan se olika ut eftersom det är många olika faktorer som avgör. Det är svårt att säga en generell summa för alla villor. Det är högst individuellt. Faktorer som påverkar priset:

  • Bostadsområdet spelar roll, hur stor risk det finns för inbrott.
  • Storleken på villan.
  • Vilken typ av villa det är.
  • Hur många våtrum det finns.
  • Husets ålder.
  • Säkerheten som larm eller andra olika säkerhetsåtgärder.
  • Om det finns andra byggnader på tomten.

Jämför olika försäkringsbolag för att hitta det som passar dig

För att få den bästa försäkringen för dig och din villa är det bästa att jämföra mellan olika försäkringsbolag. Det är bra att med jämna mellanrum jämföra igen för säkerställa dig om att du inte betalar ett överpris. Det finns möjlighet att få fina rabatter om du väljer att teckna fler försäkringar hos samma försäkringsbolag. Genom att jämföra går det att spara flera tusenlappar. Försäkringsbolagen kan beräkna saker olika och ha olika inriktningar och därför kan priserna skilja sig.