Att installera solpaneler på ditt hus är en bra insats både för miljön och för din plånbok. Efter den initiala investeringen sänker du din årliga energiförbrukning och därför också dina kostnader. Om du i slutändan producerar mer el än vad du själv behöver kan du dessutom i många fall sälja vidare överskottet. Här följer en steg-för-steg-guide för hur du skaffar solpaneler.
1. Gör research
Det första steget för att skaffa solceller består i att du gör noggranna efterforskningar. Målet är att hitta de bästa solpanelerna för just dina förutsättningar sett till storlek, kostnad och effekt. Bäst är att du börjar med att ta reda på hur mycket el ditt hushåll förbrukar i nuläget. En villa eller ett radhus i Sverige förbrukar någonstans i trakterna runt 25 000 kWh/år. Varje solcell, eller solpanel, som du har möjlighet att installera kan sänka förbrukningen med upp till 1000 kWh/år, med reservation för att prestanda och effekt varierar mellan olika märken och storlekar.
2. Prata med ditt elbolag
Många svenska elbolag är vänligt inställda till egna solpaneler, men det är ändå säkrast att du först kollar med dem. Du vill veta hur det skulle påverka ditt nuvarande elavtal om du installerade solpaneler. En annan fråga som är värd att ta upp är om ditt elbolag kan tänka sig att köpa in överskottsel som du får från dina solpaneler. Om inte kan det vara värt att byta elbolag inför installationen.
3. Kontakta olika leverantörer och jämför
Precis som när det gäller vilken typ av bygguppdrag som helst ska du inte ta första bästa entreprenör som du hittar. I det här skedet bör du jämföra flera olika leverantörer. Samla in flera olika offerter och kolla upp om det finns omdömen om bolagen du tittar på. Målet är att du ska hitta en pålitlig installatör som erbjuder garanti för installationsarbetet och som finns där om någonting skulle gå fel.
4. Skriv avtal med en leverantör
Du har valt ett system som passar för dina förutsättningar och hittat en bra leverantör. Då är det dags att skriva på ett avtal. Glöm inte bort att ta upp frågan om rotavdrag med leverantören. I nuläget kan du dra av 9% av den totala kostnaden för din investering i solceller. Som mest kan du sänka kostnaden för inköp och installation med upp till 50 000 kronor. Någon gång under 2021 kommer du troligtvis kunna dra av upp till 15% av kostnaderna.
5. Solpanelerna installeras
Dina solceller installeras och kopplas in. Du är nu både elkonsument och elproducent och det är bara att gratulera. Beroende på hur mycket du investerat och hur mycket el du som följd producerar kommer du att ha sparat in din investering inom några år.
6. Bevaka din elproduktion
Nu återstår bara löpande underhåll, vilket i regel består av rätt enkla steg som din leverantör kommer att presentera dig för. Förutom det bör du regelbundet kontrollera hur mycket el dina solpaneler producerar. Många leverantörer erbjuder enkla lösningar för detta, ofta i form av en app som du installerar i din mobiltelefon.